Friday, March 13, 2020

Arvamuslugu, mida Sakala ei avaldanud


Suu puhtaks pealinnast eemal

Teisipäevane ETV saade ei täitnud õpetajate ootusi. Kutsuda kokku eliitkoolide juhid, kus kaasava hariduse teema paari õpilasega seotud, ei lahenda probleemi, millega tegelevad õpetajad kogu Eestis. Ministeeriumi ametniku jutt oli ebapädev.

Lapsi on klassides palju, erivajadused erinevad, mille kõigega peab õpetaja koolipäeva vältel tegelema. Erispetsialistid suunati koolidest Päevakeskusesse, abi on eemal. Rajaleidja spetsialistiga kontakti saamine võtab palju aega, pikk järjekord on psühhiaatri vastuvõtule. Samal ajal käivad need lapsed koolis edasi, tegelikult abi saamata. Väikeklassid, mis on suurte koolide juurde kunstlikult tekitatud, ei täida püstitatud eesmärki: erivajadusega lapsed on erilised, nad paistavad oma oleku- ja käitumisega silma. Palju negatiivset saavad nad teiste laste poolt vahetundides ja väljaspool kooliruume. Igale poole ei ulatu õpetaja abistav käsi.

Erivajadusega lapsed peavad saama regulaarselt abi: tugiteenused, Rajaleidja, Päevakeskuse spetsialistid saavad efektiivselt koostööd teha vaid ühe katuse all.

Saatest jäi kõlama mõte, et kaasav haridus on poliitiline otsus. Nüüd on selge, et otsus oli väga vale. Haridust anname lastele siiski poliitikast sõltumata.

Rita Kadaja
Viljandimaa Haridustöötajate liidu juht

No comments:

Post a Comment